Aktuální nadprůměrně teplé počasí v České republice s sebou přináší předčasné návštěvy koupališť, ale také  předčasnou úrodu. Osobně jsem dnes sklízel třešně, které jsou již uzrálé. Nemohl už jsem sledovat, jak si na nich každou chvíli pochutnávali špačci. Letošní úroda je inu vydařená a nastává otázka: Co s těmi všemi třešněmi udělat? Upečení buchet a různých zdravých dezertů je jasná věc, ale to nespotřebuje ani třetinu třešní, co se zbylými třešněmi? Na tuto otázku znaly odpověď již naše babičky a babičky jejich babiček. Správná odpověď zní uvařit z nich džem, či marmeládu.

Jak uvařit dietní džem?

Klasické vaření džemu je značně časově náročné, poněvadž je potřeba ho neustále míchat a hlídat, aby byla konstantní teplota vaření. Zároveň při něm vyplácáte většinu vašeho nádobí. Přesně takto to dělávaly naše babičky. Naštěstí my v dnešní době máme k dispozici moderní kuchyňská zařízení. Jedním takovým je univerzální kuchyňský robot Thermomix. Tento kuchyňský spotřebič neustále hlídá teplotu vaření, sám míchá suroviny. To znamená, že jediná vaše práce při tvorbě džemu je připravit ze surovin směs, která se vloží do Thermomix a zapnout ho. Mezi tím, co Thermomix bude vařit, není problém si odskočit do posilovny na trénink a vrátit se k „hotovému“.

Recept na domácí třešňovou marmeládu:

  1. Natrhané třešně očistěte nejlépe pod kohoutek tekoucí vodou  a odpeckujte.
  2. 2 kg očištěných vypeckovaných třešní vložte do Thermomix a sekejte 10s.
  3. Následně smíchejte ve vedlejší misce 2 Gelfix (Doporučuji Gelfix Super 3:1 – Zavařování od Dr. Oetkera) s cca 4 lžícemi přírodního sladidla stévie.
  4. Obsah misky nasypte do Thermomix k třešním  a vařte 25 min/R3/100
  5. Po 2 minutách varu přidejte další lžíce stévie. Množství záleží, jak moc máte rádi sladké.
  6. Thermomix vás upozorní zvukovým signálem, že je hotovo.
  7. Nakonec stačí nalít vzniklý džem do čistých sklenic, které uzavřete a položte nohama vzhůru, aby se lépe utěsnily.

 

kuchyňský robot Thermomix

Vzniklý džem obsahuje minimum jednoduchých cukrů a má mnohonásobně nižší kalorickou hodnotu oproti klasickým verzím na prodejnách supermarketů.  Zároveň neobsahuje žádné přibarvování a éčka, která nejsou zdraví prospěšná. Je vhodný do klasických diet, například ke snídani si s ním pomazat suchary, či ho použít k ochucení odtučněného tvarohu.