Pro zdravé vaření a pečení je třeba mít doma kvalitní kuchyňské vybavení. Nelze péci zdravé dezerty ve starých formičkách, které mají „zlaté“ časy dávno za  sebou.  Samozřejmě, ale  není potřeba vlastnit profesionální vybavení za tisíce korun,  ovšem investice pár stovek do pekáčů, hrnců, formiček, atd. se vám vrátí na vašem zdraví a kvalitě výsledných pokrmů.

Pokud patříte mezi lidi, kteří neradi chodí nakupovat do velkých obchodů a zdlouhavě vybírat nabízené zboží.  Nabízí se jednoduché řešení dnešní moderní doby. Na internetu se nachází stovky eshopů s tímto sortimentem. Jedním takovým eshopem je www.vsenavareni.cz, který nabízí KOMPLETNÍ kuchyňský sortiment za nízké ceny. Eshop je  členem Asociace pro elektronickou komerci  APEK, což zaručuje kvalitu zboží i služeb.

Pro sladké pečení:

U sladkých dezertů zdravých i nezdravých je základem přesná gramáž jednotlivých surovin, kterou docílíte s  kuchyňskou váhou. Tyto malé váhy dokáží vážit s přesností na gramy a maximální hmotnost je zpravidla 5kg. Na trhu naleznete různé verze, od klasických s horní skleněnou deskou, či s přidanou vážicí miskou a horkou novinkou jsou verze v podobě lžíce. Kvalitní kuchyňské váhy jsou cenově dostupné od cca 500Kč.

Velkým pomocníkem, při pečení zdravých dezertů, které se hodí i do diety jsou klasické cukrářské potřeby. Například vykrajovátka využijete na ovesné sušenky, či košíčky na ovesné muffiny. V neposlední řadě je skvělým pomocníkem silikonová forma na bábovku (Recept na dietní ovesnou bábovku naleznete na těchto stránkách v části RECEPTY). Osobně jsem si vyzkoušel výhody této silikonové formy při pečení již zmíněné dietní bábovky. Díky silikonové formě jsem nemusel použít žádné máslo na vymazání formy, což je potřeba u klasické hliníkové. Dalším bonusem je snadné vyklopení po upečení.

Pro slané vaření:

Základem je pořádný kus masa, který je nejlepší na pánvi v podobě šťavnatého steaku. Pro chutný a správně udělaný steak potřebujete kvalitní pánev. Dneska je na trhu obrovské množství pánví, ale jen některé jsou opravdu kvalitní. Troufnu si tvrdit, že kvalitní pánve jsou  smaltované. Ano opravdu je tomu tak, dnes se zase vrací k léty prověřenému smaltovanému nádobí, který znaly již naše prababičky. Samozřejmě dnešní smaltované nádobí je vylepšené o moderní funkce, jako rovnoměrné rozložení tepla, ochrana proti připékání, atd.

K masu se odjakživa hodí salát a na správné nakrájení salátu, aby vypadal esteticky dobře, a nevytekla vám většina šťávy z rajčat na prkýnko, potřebujete kvalitní kuchyňské nože. Osobně preferuji keramické nože, které ne neztupí a jsou stále ostré. Díky tomu bude krájení rajčat a další zeleniny hračka, bez zbytečných ztrát vitamínů.