Neznám skoro nikoho, kdo by neměl rád tuňáka, který je ideální maso do diety. Tuňák má vysoký podíl bílkovin. Vysoký příjem bílkovin je potřeba před i po fyzické aktivitě, aby tělo zabránilo nežádoucímu spalování svalové tkáně a zaměřilo se na tukovou tkáň. Patří mezi tučnější rybí masa a má vysoký podíl OMEGA 3 mastných kyselin. Ty snižují špatný cholesterol a pomáhají udržovat srdce zdravé, normální činnost mozku a mají řadu dalších pozitivních účinků. OMEGA 3 mastné kyseliny jsou neocenitelné v dnešní uspěchané době s neustálými stresovými situacemi a průmyslovými potravinami s vysokým obsahem tuků.

Konzerva ano, či ne

Dnešní článek bude zaměřen na provedení v konzervě. Tuňák v konzervě je u některých lidí neprávem zatracován, protože si nejčastěji poprvé zakoupili rozdrceného tuňáka nevalné kvality s nízkou cenou. Při výběru konzervy je nutné se řídit několika pravidly, které vychází ze zdravého selského rozumu. Nelze očekávat, že v konzervě za například 22Kč při gramáži 200 g bude kvalitní maso, když si uděláte obrázek o průměrné cenně za kilogram, kterou si snadno vyhledáte na Google. Vždy důkladně čtěte etiketu s informacemi o složení, zda nejsou přidané nějaké nežádoucí látky (například éčka) a jaký je pevný podíl masa v konzervě. Osobně mi nejvíce chutná tuňák v olivovém oleji, který se hodí do těstovin a salátů.

Výhody

  • Snadné skladování ve skříni a dlouhá trvanlivost.
  • Rychlá příprava jídla.
  • Rychlý zdroj bílkovin a OMEGA 3 mastných kyselin.

Mezi nejkvalitnější výrobce konzervovaného tuňáka patří RIO mare, který nepoužívá žádné drcené maso, ale nejkvalitnější kousky s dohledatelností původu. Navíc deklaruje, že veškeré maso pochází ze šetrného rybolovu. Na internetových stránkách www.riomare.com naleznete recepty s tuňákem, které lze uvařit i za méně než 15 minut. Osobně mě zaujal recept na sendvič s lososem a řeřichou s paté lososovým krémem. Dámy v dietě ocení recepty na salát s tuňákem. Saláty se hodí jako lehká večeře, na níž si pochutnáte a nemusíte mít z ní výčitky svědomí.