V dnešní době bývají jogurty dosti podceňované, přitom mají svůj význam v dietě  i objemu. V českých obchodech a supermarketech lze zakoupit několik desítek druhů různých příchutí a kvalit. V tomto článku se zaměřím na kvalitní jogurty české výroby, čím se vyznačují a kde se dají nakoupit.

Jako referenční společnost vyrábějící jogurty v České republice jsem si vybral společnost AGRO-LA sídlící v jižních Čechách. AGRO-LA má dlouhou tradici. Výrobě tohoto druhu produktů se věnuje od roku 1993. Nejprve začínala s „natural“ verzí bez příchuti a postupně se začaly objevovat verze s příchutí. Příchutě netvoří žádné levné náhražky, ale kvalitní ovocné džemy. Společnost postupně rostla a modernizovala proces výroby do dnešní podoby s automatizovanou linkou. Roku 2014 získaly její mléčné výrobky ocenění národní značky Klasa. AGRO-LA se soustředí i na výrobu zákysů.

Zajímavost: Aktuálně probíhá soutěž o výlet pro celou třídu do jižních Čech. Návštěva ZOO, zámku, zábavního parku a především prohlídka výrobny v Jindřichově Hradci.

Z čeho se vyrábí jogurty AGRO-LA:

  • Základem je nehomogenizované plnotučné kravské mléko od producentů z jižních Čech
  • Sušené odstředěné mléko
  • Vlastní jogurtové kultury

Co obsahují:

  • Nízký obsah tuku
  • Vysoký obsah bílkovin a vápníku
  • Žádné stabilizátory, konzervanty
  • Žádný škrob

Jogurty agrola využívají tradiční techniku výroby, kdy produkt dále zraje ve skleněných lahvích. Jogurty ve skle mají jedinečnou kyselejší chuť a přírodní mléčnou vůni, oproti „mrtvým“ verzím v umělém kelímku. Trvanlivost tohoto produktu činní 21 dní. Konzistencí se vyznačuje vysokou tuhostí.

Kde nakupovat?

  1. V podnikové prodejně v Jindřichově Hradci (nejlevnější ceny)
  2. V síti obchodních řetězců Albert, Tesco a Globus
  3. Ve specializované prodejně U FARMÁŘKY v Českých Budějovicích

Jak konzumovat v dietě?

V dietě doporučuji neochucenou verzi, která má méně kalorií. Případně pokud vás bude honit mlsná, dejte si ochucenou verzi do 2 hodin po náročném tréninku v posilovně, kdy je takzvané inzulínové okno.

Ráno ke snídani jogurt ze sklenice přendejte do misky a přidejte k němu hrst ovesných vloček a trochu mandlí. Budete mít snídani s vyváženým poměrem bílkovin, plnohodnotných sacharidů a zdravých tuků z mandlí.

Tip: Pokud držíte přísnou dietu. Odstraňte po otevření sklenice horní povlak, který tvoří většinu tuku v produktu. Výsledný zdravý jogurt má obsah tuku cca 0,5%.