Kuchyňské nože jsou nedílnou součástí vaření, bez nich by ani samotné vaření nešlo, protože správně nakrájené vstupní suroviny jsou základ. Kvalitní kuchyňský nůž dokáže práci se surovinami velmi usnadnit a urychlit, zároveň při řezu ostrým kvalitním nožem vytéká například ze zeleniny méně šťávy a vitamínů. Zkuste si sami ukrojit tupým nekvalitním nože rajče na plátky a pak kvalitním ostrým nožem. Rozdíl ve vyteklé šťávě na prkénku bude velký a samozřejmě i ve výsledné konzistenci nakrájených plátků. Celosvětově velmi oblíbené jsou nože japonského typu santoku. Jejich popularita se rozšiřuje z Asie do celého světa díky jejich praktičnosti, důmyslnosti a univerzálnosti.
Santoku nůž a jeho použití
Santoku nůž se vyznačuje ikonickým vzhledem své čepele, která je podstatně širší oproti běžnému evropskému šéfkuchařskému noži. Široká čepel má velmi praktické opodstatnění. Umožňuje lépe krájet vyšší suroviny na plátky, aniž by se například lámaly v půlce své výšky při krájení. Dále šířka čepele umožňuje snadné přenášení nakrájených surovin na ni, aniž byste museli přenášet celé prkénko či hledat „kartu“ na přenášení. S nožem santoku nakrájíte snadno maso i zeleninu.
Nože santoku z damaškové oceli
Prémiové santoku nože mají jádro čepele z damaškové oceli, která je chráněna z vnějšku nerezovou ocelí. Damaškové santoku nože mají například oproti nožům z německé oceli vyšší tvrdost a houževnatost. Širokou nabídku santoku nožů z damaškové oceli naleznete u výrobce XinZuo, který své nože vyrábí v čínském městě nožů Yangjiang, ve kterém výroba nožů má tradici již celá staletí. Každý santoku nůž od XinZuo je zabalen v dárkové krabičce, se kterou je vhodný jako luxusní dárek k mnoha příležitostem.
Na obrázcích v článku je zachycen santoku nůž XinZuo Feng s čepelí z damaškové oceli: https://www.xinzuo.cz/santoku-nuz-xinzuo-feng-serie-b32-7-3–palcu/