- 4vejce(4bílky,1žloutek)
- 1sladidlo
- 2lžičky kávy
- 1lžička skořice
- 20g proteinu
- 40g ovesných vloček
- 40g rýže
Dnes vám představím recept na dietní kávový perník, jehož autorem je Milan Šádek. Tento recept jsem sám mnohokrát již dělal a je velice chutný. K receptu bych měl pár osobních poznámek, kterýma bych vám rád tento recept obohatil, či vylepšil a přizpůsobil různým možnostem čtenářů těchto stránek.
Složení kávového perníku:
- Vajíčka: Já osobně dávám většinou maximálně 3 vajíčka se všemi žloutky. Počet žloutků berte podle toho v jak moc přísné dietě se právě nacházíte, poněvadž ve žloutku je většina tuků, které vajíčko obsahuje. Ovšem pokud nejste v přísné dietě klidně dejte všechny žloutky.
- Sladidlo: Není důležité, záleží na tom, jak sladký perník chcete mít. Pokud si ho pak natřete třeba vanilkovým tvarohem sladidlo opravdu není nutné.
- 2 lžičky kávy a 1 lžička skořice. Se skořicí to nepřehánějte sice pomáhá štěpit podle různých studií tuky, ale pokud jí dáte moc perník nebude k jídlu.
- Protein: Pokud nevíte o co se jedná nevadí. Jedná se o mikrofiltrací získané bílkoviny v prášku většinou ochucený různými příchutěmi. V perníku není protein nutný.Důvod proč je v něm obsažen je pro zvýšení počtu bílkovin.
- 40g rýže, 40g ovesných vloček.
Pokud nejste zdatní kuchaři a nedokážete poznat vhodný okamžik u ovesných vloček, které v receptu se dávají na povrch perníku. Nedávejte je tam a dejte je dovnitř rozmixovat s ostatními ovesnými vločkami před upečením. Stačí malý okamžik a ovesné vločky se na perníku připálí a znatelně ovlivní chuť perníku.