- Celer
- Olivový olej
Celer, aneb řapíkatá zelenina, která se v České republice nejčastěji používá do polévek. Málo kdo ví, že celer má mnohem širší možnosti využití v gastronomii a především v té se zaměření na zdravou výživu. Chuťově má celer velice specifickou chuť, která někomu sedne a jinému ne. Lidé jsou rozděleny na dvě skupiny, ty kteří mají rádi celer a druhá skupina lidí jsou, kteří ho nenávidí. Pokud patříte mezi skupinu, která má ráda celer, tak dnes mám recept speciálně pro vás. Jedná se o recept na zdravé celerové hranolky, které jsou skvělou alternativou klasických příloh k masu.
Informace: Celer je velice bohatý na vitamíny B a C, dále obsahuje celou škálu minerálních látek. Je velkým pomocníkem v dietě, protože urychluje metabolizmus.
Postup na dietní celerové hranolky:
- Připravte si celer, ze kterého okrájejte slupku nožem.
- Následně očištěný celer od slupky nakrájejte na tenké nudličky. Díky tenké tloušťce budou celerové hranolky více křupavé.
- Celerové nudličky vložte je do misky, poté pokapejte olivovým olejem a přidejte koření, dle libosti. Například: Americké brambory.
- Důkladně promíchejte a poté přendejte nudličky z misky do pekáče, kde je rozprostřete po celém pekáči.
- Pekáč vložte do trouby a pečte po dobu 15 minut při 150 stupňů.
- Hotovo dobrou chuť.
Tip: Tento recept je velice vhodný do diety na bázi sacharidových vln a dalších nízko sacharidových diet, kde se hledí na každý gram sacharidů. Oproti klasické příloze k masu například bramborám, které mají cca 23g sacharidů na 100g hmotnosti, tak celer má cca 5g sacharidů na 100g hmotnosti.