- 100g ovesných vloček
- 1 banán
- 3 lžíce medu
- 2 lžíce mléka
- Hrst slunečnicových semínek
- směs oříšků a ovoce
Musli, neboli směs ovesných vloček, ovoce a oříšků. V obchodech můžete nalézt spoustu verzí musli v různých podobách. Například snídanaňové musli zapékané, či musli sušenky a především musli tyčinky. Bohužel, tyto výrobky ve většině případů rozhodně nejsou dietní, poněvadž jsou uměle přislazované, aby lidem více chutnaly. Také obsahují spoustu nežádoucích tuků, třeba z nekvalitní čokolády atd. Proto doporučuji si snadno a rychle pomocí dnešního receptu vytvořit domácí dietní musli tyčinky u kterých budete přesně vědět složení. Základem receptu na musli tyčinky jsou ovesné vločky, banán a směs oříšků a ovoce. Zmíněnou směs oříšků a ovoce můžete zakoupit, takřka v každém obchodě. Pozor, aby obsažené ovoce nebylo uměle přislazeno.
Tip: Základní recept si můžete uzpůsobit a vylepšit, podle sebe. Například místo banánu přidat nastrouhané jablko, atd.
Postup na ořechové musli tyčinky:
- Připravte si misku, do které následně dejte 100g ovesných vloček, 3 lžíce medu, hrst slunečnicových semínek a směs oříšků s ovocem.
- Vedle si připravíme jeden banán, který zbavíme slupky a nakrájíme na kolečka. Kolečka banánu vložte do nové misky a následně ho rozmixujte.
- Rozmixovaný banán vložíme do misky s vločkami a dalšími surovinami.
- Obsah misky pořádně promícháme lžící, aby se rozmixovaný banán se zbytek spojil a vytvořila se lepivá hmota.
- Připravte si pekáč/plech a vložte na něj pečící papír.
- Na pečícím papíru vytvoříte ze smíchaných surovin velký obdélník.
- Pekáč vložte do trouby a pečte po dobu 25 minut při 150 až 200 stupních Celsia.
- Po upečení nechte vychladnout a obdélník rozkrájejte na malé obdélníčky, aneb výsledné musli tyčinky.
- Přeji dobrou chuť.
Tip: Dietní Musli tyčinky jsou skvělou svačinou na cesty. Jednoduše si je můžete vzít kamkoliv. Večer stačí dát zbylé tyčinky do ledničky na další den.
Zkoušela jsem a oovedly se náramně! Děkuji za recept.
Jen mi připadaly dost sladké, příště zkusím dát méně medu.