Rýže je základem zdravého stravování, protože obsahuje spoustu potřebných plnohodnotných sacharidů a žádné cukry, proto se hodí do objemové fáze nabírání i do diety. Doposud bylo vaření rýže nudné a museli jste stát u plotny a kontrolovat, jestli voda z hrnce nevytéká, či necáká všude okolo. Díky rýžovaru, tedy speciálnímu elektrickému hrnci na vaření rýže všechny tyto problémy padají. Více informací se dozvíte níže v článku.

Vaření rýže v rýžovaru:

  • Naberte rýži do odměrky (dodaná s rýžovarem)
  • Následně je třeba rýži důkladně propláchnout pod kohoutkem. Můžete jednoduše použít sítko.
  • Vložte rýži do rýžovaru a rovnoměrně ji rozprostřete po dně nepřilnavé nádoby.
  • Následně zalijte vodou ( 1 odměrka zarovnaná rýže = 200ml vody)
  • Stačí už jen přiklopit pokličkou a zapnout.
  • Rýže se vaří průměrně 20-30 minut

Výhody vaření v rýžovaru:

  • Vaření rýže v rýžovaru je plně automatizované stačí vložit rýži zalít vodou a zapnout. Rýžovar uvaří rýži sám na principu vaření v páře. Můžete jít dělat cokoliv jiného a nemusíte u rýžovaru stát.
  • Snadné určení poměru rýže a vody. Rýžovary mají své odměrky a na 1 zarovnanou odměrku rýže je třeba 200 ml vody.
  • Bezproblémová příprava všech druhů rýže. Od klasické dlouhozrnné, až po speciální rýži na sushi.
  • Režim Keep Warm, aneb rýžovar automaticky po uvaření rýže se přepne do režimu, pro udržování teploty rýže, jako by byla zrovna uvařená. Takto lze rýži udržovat teplou i několik hodin.
  • Rýžovar je ekonomicky výhodný. Klasické sáčky s rýží jsou mnohem dražší, nežli rýže v pytli. Například 4,5Kg kvalitní jasmínové rýže stojí v pytli cca 280Kč. Oproti tomu sáčkovaná jasmínová rýže, která se prodává v pytlích po 4 (každý 100g) by vás  při stejné hmotnosti vyšla okolo 500Kč (4,5kg)

Jak vybrat rýžovar?

Výběr rýžovaru není nic složitého a kvalitní rýžovar lze pořídit i za cenu 400Kč například: Sencor SRM 0600WH(na Heurece od 390Kč Odkaz). Existují určité parametry, podle kterých rýžovar vybrat:

  1. Musí mít nepřilnavý povrh
  2. Měl by mít funkcí udržování teploty rýže
  3. Hlavní parametr je ovšem maximální množství vařené rýže, například (0,6 litru-1,8 litru atd.)