Olivový olej patří mezi nezdravější a nutričně nejpřínosnější oleje. Existuje ovšem více druhů olivového oleje různých kvalit. V tomto článku se dozvíte, který je nejzdravější a nekvalitnější, také kterému olivovému oleji se raději vyhnout. Použití má olivový olej takřka neomezené hodí se do teplé i studené kuchyně, kde je velice oblíbený do zeleninových salátů.
Olivový olej nakupujte pouze v tmavé skleněné lahvi, aby nedocházelo slunečními parky k degradování kvality a obsahu oleje (OXIDACI). Následně olej skladujte na tmavém chladném místě, aby nedošlo k z žluknutí.
Základní dělení olivového oleje:
- Extra panenský (Většinou na sklenici naleznete anglický název „Extra Virgin“)
- Olivový olej ( Z pokrutin)
Při na kupování v obchodě uvidíte ihned jeden velký rozdíl mezi těmito oleji CENU, kdy cena Extra panenského olivového oleje je zpravidla o polovinu vyšší, nežli oleje z pokrutin. Nyní se dozvíte proč tomu tak je.
Rozdíl mezi extra panenským olivovým olejem a z pokrutin:
Extra panenský olivový olej:
- Tento olivový olej se vyrábí čistě mechanickým lisováním oliv. Díky tomu obsahuje spoustu antioxidantů a celou škálu vitamínů. Olej má velice osobitou vůni a skvělou chuť. Nejčastěji se používá ve studené kuchyni, jako dochucovadlo zeleninových salátů.
Olivový olej z pokrutin:
- Pokrutina je zbytek z výrobního procesu Extra panenského olivového oleje, tedy vylisované olivy z kterých už mechanickým způsobem nejde vymačkat další olej. Nyní přichází na řadu výroba oleje z těchto pokrutin za pomocí chemie, která z pokrutin dostane „vytáhne“ onen olivový olej. Takovýto oleje nemá žádnou vůni a chuť je také naprosto odlišná, od extra panenského mnohem méně osobitá.
Závěr:
Nyní už víte rozdíl mezi těmito olivovými oleje svým způsobem to jde přirovnat “ Extra panenský olej je, jako když si z sušených čajových lístků uvaříte čaj, který je kvalitní, voní a dobře chutná. Následně po dopití znovu do té samé sklenice nalijete novou horkou vodu na již použité lístky a dostáváte nekvalitní mdlý čaj, bez vůně s mizivou chutí, to je olivový olej z pokrutin.
Český trh je velice osobitý většina Čechů vidí poloviční cenu a nakupuje, proto u nás v regálech naleznete více levných olejů z pokrutin, nežli extra panenských. Teď již víte, proč je takový rozdíl v ceně a že opravdu stojí za to si připlatit za kvalitu.