Olivový olej patří mezi nezdravější a nutričně nejpřínosnější oleje. Existuje ovšem více druhů olivového oleje různých kvalit. V tomto článku se dozvíte, který je nejzdravější a nekvalitnější, také kterému olivovému oleji se raději vyhnout. Použití má olivový olej takřka neomezené hodí se do teplé i studené kuchyně, kde je velice oblíbený do zeleninových salátů.

Olivový olej nakupujte pouze v tmavé skleněné lahvi, aby nedocházelo slunečními parky k degradování kvality a obsahu oleje (OXIDACI). Následně olej skladujte na tmavém chladném místě, aby nedošlo k z žluknutí.

Základní dělení olivového oleje:

  • Extra panenský (Většinou na sklenici naleznete anglický název „Extra Virgin“)
  • Olivový olej ( Z pokrutin)

Při na kupování v obchodě uvidíte ihned jeden velký rozdíl mezi těmito oleji CENU, kdy cena Extra panenského olivového oleje je zpravidla o polovinu vyšší, nežli oleje z pokrutin. Nyní se dozvíte proč tomu tak je.

Rozdíl mezi extra panenským olivovým olejem a z pokrutin:

Extra panenský olivový olej:

  • Tento olivový olej se vyrábí čistě mechanickým lisováním oliv. Díky tomu obsahuje spoustu antioxidantů a celou škálu vitamínů. Olej má velice osobitou vůni a skvělou chuť. Nejčastěji se používá ve studené kuchyni, jako dochucovadlo zeleninových salátů.

Olivový olej z pokrutin:

  • Pokrutina je zbytek z výrobního procesu Extra panenského olivového oleje, tedy vylisované olivy z kterých už mechanickým způsobem nejde vymačkat další olej. Nyní přichází na řadu výroba oleje z těchto pokrutin za pomocí chemie, která z pokrutin dostane „vytáhne“ onen olivový olej.  Takovýto oleje nemá žádnou vůni a chuť je také naprosto odlišná, od extra panenského mnohem méně osobitá.

Závěr:

Nyní už víte rozdíl mezi těmito olivovými oleje svým způsobem to jde přirovnat “ Extra panenský olej je, jako když si z sušených čajových lístků uvaříte čaj, který je kvalitní, voní a dobře chutná. Následně po dopití znovu do té samé sklenice nalijete novou horkou vodu na již použité lístky a dostáváte nekvalitní mdlý čaj, bez vůně s mizivou chutí, to je olivový olej z pokrutin.

Český trh je velice osobitý většina Čechů vidí poloviční cenu a nakupuje, proto u nás v regálech naleznete více levných olejů z pokrutin, nežli extra panenských.  Teď již víte, proč je takový rozdíl v ceně a že opravdu stojí za to si připlatit za kvalitu.

'
);


&source=shareaholic“ rel=“nofollow“ class=“external“ title=“Tweetnout článek!“>