- 300g vloček
- 300g cukety
- 200g meruňkového šmakouna
- 3 vajíčka
- 10g kypřícího prášku
- 40g mandlí
Bábovka je jedno z nejoblíbenějších sladkých pečiv v České republice. Je mnoho druhů bábovek: mramorové, oříškové, čokoládové, s rozinkami atd. Klasická bábovka, podle babiččiných receptů je do diety nevhodná, kvůli použití mouce a přidanému cukru. Pokud si nechcete odepřít bábovku ani v dietě můžete si upéct zdravou dietní bábovku, podle dnešního upraveného receptu. Základem jsou ovesné vločky, pokud máte je vhodnější použití ovesné mouky, kterou můžete zakoupit na internetu například od: Nutristar. V receptu je také obsažena cuketa, která je velice dietní zelena, díky obsahu cca 90% vody. Pro lepší ochucení a zvýšení podílu bílkovin v bábovce je použit Šmakoun s meruňkovou příchutí. Tuto dietní bábovku doporučuji, jako zdravou snídani, či svačinu ke kávě.
Postup na dietní bábovka:
- Vložte 300g ovesných vloček a 40g mandlí do misky a rozmixujte je spolu nahrubo.
- Dále si vezměte cuketu a oškrábejte jí. Oškrabanou cuketu nastrouhejte na hrubo do misky k vločkám.
- Potom nastrouhejte 200g meruňkového Šmakouna, také do misky na hrubo.
- Rozbijte 3 vajíčka a bílky vyšlehejte na sníh a vložte je do misky s vločkami.
- Všechny suroviny v misce smíchejte a dle potřeby přilijte vodu, aby se těsto nedrolilo.
- Připravte si formu na bábovku a vytřete jí kokosovým olejem.
- Následně přendejte z misky těsto do formy.
- Formu vložte do trouby a pečte po dobu 40 minut při 170 stupních Celsia.
- Hotovo přeji dobrou chuť.
Tip: Kousky bábovky si můžete potřít odtučněným tvarohem smíchaným s pravým hořkým kakaem, případně přislazeným stevií.
Autorem receptu je Eva Turkova – fitness athlete & coach navštivte její FB FanPage stránky ZDE.