- Celozrnná mouka 150g
- Cuketa 200g
- 2 malá vejce
- Lžíce lněných semínek
- Dvě lžičky prášku do pečiva
- Tři lžíce olivového oleje
Většina pečiva se do diety nehodí a co se týče „tmavého“ pečiva v dietě většina je pouze přibarvena karamelem, či barvivem a obsahuje v sobě pouze pár procent celozrnné mouky. Proto pokud si chcete dopřávat chleba i v dietě upečte si sami doma vlastní celozrnný chléb, ve kterém budete mít jistotu kvalitního obsahu, bez použití bílé mouky. Tento domácí chléb můžete konzumovat ráno k snídani, či ke svačině. Doporučuji si ho namazat odtučněným tvarohem a přidat na něj kvalitní šunku s vysokým podílem masa.
Postup na domácí dietní chleba:
- Připravte si misku vložte do ní 150g celozrnné mouky, dále dvě vajíčka, lžíci lněných semínek.
- Dvě lžičky kypřícího prášku do pečiva a 3 lžíce olivového oleje.
- Vedle si připravte cuketu a pomocí škrabky na brambory oškrábejte slupku.
- Následně očištěnou cuketu nakrájejte na drobno a vložte jí do misky, ke zbytku surovin.
- Přidejte sůl, pepř a vše důkladně smíchejte, případně přilijte vodu, aby vzniklo středně husté těsto.
- Připravte si formu a vystelte jí pečícím papírem.
- Nalijte do ní těsto a vložte jí do trouby.
- Pečte po dobu 20 minut při 200 stupních Celsia a následně 15 minut při 150 stupních Celsia.
- Hotovo.
Autorem receptu je Eva Turkova – fitness athlete & coach navštivte její FB FanPage stránky ZDE.