- 140g žitné mouky
- 1 lžička prášku do pečiva
- 60g třtinového cukru
- 80ml nízkotučného mléka
- 1 vejce
- 2 lžíce sušeného zázvoru
- trocha nastrouhaného čerstvého zázvoru
- 1 lžička skořice
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce medu
Dnešní recept není až tak dietní, jako spíše zdravější verze klasických muffinů s normálním cukrem. Základem dnešního receptu je žitná mouka a třtinový cukr, který je zdravější nežli klasický bílý. Muffiny mají velice zvláštní a zajímavou chuť, díky zázvoru. Zázvor podporuje trávení a spalování tuků. Dále posiluje imunitu a je vhodným pomocníkem proti rýmě a nachlazení.
Zajímavé informace: Zázvor se používá v mnoha světových kuchyní Indické, Čínské a v Japonsku se přidává nakládaný zázvor k Sushi.
Postup na zázvorové muffiny:
- Připravte si misku a vložte do ní: 140g žitné mouky, 1 lžičku prášku do pečiva, 60g třtinového cukru, 80ml nízkotučného mléka.
- Dále do misky přidejte jedno vajíčko a 2 lžíce sušeného zázvoru.
- Pro čerstvější chuť a aroma si připravte čerstvý zázvor a trochu ho nastrouhejte do misky. Samozřejmě ho nejdříve očistěte od nečistot. Rozhodně to s čerstvým zázvorem nepřehánějte, opravdu straší trochu.
- Následně přidejte do misky 1 lžičku skořice, 1 lžíci medu a 2 lžíce olivového oleje.
- Veškerý obsah misky důkladně promíchejte a nalijte do formiček na muffiny.
- Naplněné formy vložte do trouby a pečte 20 minut při 200 stupních Celsia.
- Přeji dobrou chuť.