- Kvalitní hořká čokoláda s vysokým procentem kakaa
- Mléko
- Čokoládový protein
- Ovoce
- špejle
Čokoláda a ovoce jdou od nepaměti k sobě. Každého láká pouhý pohled na ovoce obalené lahodnou čokoládou. Ovšem jedná se o dost tučnou a kalorickou bombu zvláště pokud se jedná o banány v čokoládě. Tento recept vám pomůže, jak zmenšit kalorickou hodnotu této dobroty.
Základem je kvalitní čokoláda například s 85% kakaa. Rozhodně NE nekvalitní čokoláda, či čokoláda na vaření, která je plná ztuženého tuku a přidaného cukru. Nejlepší možné řešení je čistá kakaová hmota z kávových bobů, která je dostupná v různých obchodech zaměřených na kakaové produkty.
Pozor: Tento recept je vhodný především do období s méně přísnou dietou, kdy nepočítá každý gram sacharidů a zároveň slouží pro uspokojení chuťových pohárků na určitou dobu, tedy nedoporučuji konzumovat často ovoce v čokoládě.
Ovoce je čistě na vás, jaké zvolíte například:
- Jahody
- Banány- nejkaloričtější varianta ovoce
- Pomeranč
- Jablko
Tento recept může sloužit i jako kvalitní chutná náhrada tučného vánočního cukroví.
Jak snížit kalorickou hodnotu ovoce v čokoládě?
- Použití kvalitní čokolády
- Přidáním odměrky čokoládového proteinu obohatíte ovoce o bílkoviny
- Zředěním čokolády trochou mléka budete mít více polevy s menší kalorickou hodnotou.
Postup Jak na ovoce v čokoládě:
- Připravte si ovoce například banány, které oloupejte a nakrájejte na kolečka
- Připravte si dva hrnce jeden větší, do kterého nalejte vodu a druhý menší, kam přidejte čokoládu.
- Následně vložte malý hrnec do velkého a vařte ve vodní lázni, dokud se čokoláda nerozteče
- Přidejte mléko. Množství mléka záleží na množství čokolády nesmí ho být moc, aby polevu příliš nezředil a ona by pak neztuhla.
- Kolečko banánu napíchněte na špejli (případně můžete přidat piškot a pak na něj banán)
- Pomocí špejle banán točte dokola a polejvejte polevou ze lžičky na něj.
- Následně vložte do ledničky, aby poleva ztuhla
- Dobrou chuť.