- 40g vloček
- Lžička psyllia
- 100g jahod
- 1 vajíčko
- Lžička proteinu
- Skořice
Recept pro milovníky koláčů na zdravý dietní jahodový koláč. Jahody patří mezi nejoblíbenější ovoce a zrovna začíná sezona prodeje a naleznete je v každém supermarketu. Jahody jsou skvělým zdrojem vitamínů, především vitamínu C, který jak jistě víte má posilující účinky na váš imunitní systém. Místo mouky jsou základní kostrou receptu ovesné vločky, které spojí všechny suroviny dohromady a vytvoří lepivou hmotu z které snadno upečete koláč.
V receptu je využita lžička psyllia, neboli rozpustné vlákniny. Pokud ji nemáte stačí místo ní přidat více ovesných vloček, aby byla dobrá lepivá konzistence těsta a ne „kašovitá“. Zároveň pro oslazení koláče je použit jahodový protein, pokud ho nemáte stačí místo něj použít stevii, či jiné umělé sladidlo, nebo med.
Postup na dietní jahodový koláč:
- Připravte si misku a vložte do ní 40g ovesných vloček, přidejte skořici a lžičku psyllia a trochu vody.
- Rozbijte vajíčko a žloutek přidejte do misky s vločkami.
- Nechte chvilku bobtnat a následně důkladně smíchejte.
- Smíchanou hmotu vlože do pečící formy vystelenou pečícím papírem.
- Formu vložte do trouby a pečte po dobu 5 minut na 150 stupňů Celsia.
- Mezi tím co se bude péci si ze zbylého bílku vyšlehejte sníh a přidejte k němu lžičku proteinu.
- Důkladně smíchejte a vedle si nakrájejte 100g jahod na plátky.
- Po 5 minutách pečení vyndejte formu z trouby a vyskládejte vršek plátky jahod a potřete vytvořeným sněhem.
- Na vrch dejte zase plátky jahod.
- Poté vložte zpátky formu do trouby a pečte dalších 15 minut stále při 150 stupních Celsia.
- Hotovo.
Autorem receptu je Eva Turkova – fitness athlete & coach navštivte její FB FanPage stránky ZDE.