- 250g červené řepy
- 100g celozrnné mouky
- 2 vejce
- 2 lžíce kakaa
- 3 lžíce stevie
- 2 lžíce olivového oleje
- 70 g min. 70% čokolády
- nasekané mandle.
Dnešní recept na dietní buchtu je netradiční a originální, poněvadž hlavní složkou je červená řepa. Červená řepa obsahuje velké množství zdraví prospěšné kyseliny listové, dále vitamínu C. Znatelně podporuje imunitu a pomáhá při zácpě. Jedna z výhod červené řepy v dietě jsou její antioxidační účinky, díky níž jsou z těla odváděny nežádoucí látky. Výsledná buchta z řepy s čokoládou vás určitě chuťově příjemně překvapí. Sice kvůli obsahu čokolády se tento recept nehodí do přísných diet, ovšem při použití kvalitní čokolády s vysokým podílem kakaa, nejlépe 70% a více se nejedná o tak zásadní nutriční problém.
Buchtu doporučuji jíst v dopoledních hodinách, kdy získanou energii zní, tělo využije pro svůj chod a nedojde k uložení kalorií do tuků.
Postup na čokoládovou buchtu s řepou:
- Připravte si řepu cca 250g a okrájejte jí. Následně jí nakrájejte na čtverečky.
- Řepu 20 minut povařte a následně povařenou řepu důkladně rozmixujte.
- Rozmixovanou řepu přendejte do misky.
- Následně do misky přidejte 100g celozrnné mouky, nebo ovesné a 2 vajíčka.
- Přidejte také 2 lžíce stevie, 2 lžíce kakaa (pravého hořkého) a 2 lžíce olivového oleje.
- Vedle v hrnci si rozehřejte 70g kvalitní čokolády ve vodní lázni.
- Následně cca 50g rozehřáté čokolády nalijte do misky a zbylou nechte v horké vodě, požijete jí na polevu.
- Všechny složky v misce důkladně promíchejte.
- Výslednou hmotu vložte na pečící papír do formy a dejte do trouby na 10 minut při 200 stupňů Celsia.
- Upečenou buchtu nechte vychladnout, poté ji ozdobte zbylou čokoládou a nasekanými mandlemi.
- Dobrou chuť.