- 280g žitné mouky
- 2 vejce
- 40g stevie
- 2 lžíce medu
- 1 lžíce kokosového oleje
- 2 lžičky perníkového koření
- 1 lžička skořice
Voňavé perníčky klasika Vánoc a Mikuláše, či na Velikonoce v podobě vajíček. Můžete si je ovšem dopřát v dietě? Samozřejmě, že klasické perníčky NE, poněvadž jsou plné jednoduchých cukrů, které do diety rozhodně nepatří. Pokud ovšem upravíte složení perníčku, tak aby byly dietní. Tím, že nahradíte klasickou mouku žitnou a především bílý cukr nahradíte přírodním sladidlem stevii, tak už si můžete tyto upravené zdravé perníčky dopřát i v dietě.Určitě tím nemyslím, abyste je konzumovali pravidelně, ale v tyto netradiční okamžiky, jako vánoční cukroví, či velikonoční atd.
Zajímavé informace: Stevie je přírodní sladidlo získané z steviosid kytky, kterou si můžete pěstovat i u vás doma. V porovnání s bílím rafinovaným cukrem je až 300x sladší.
Postup na dietní perníčky:
- Připravte si misku, do které dejte 2 vajíčka, 40g stevie, 2 čajové lžičky perníkového koření, 1 čajovou lžičku skořice a 2 polévkové lžíce medu.
- Vše důkladně smíchejte, poté přidejte 280g žitné mouky.
- Znovu smíchejte a z hmoty uhněťte těsto, které potom vložte minimálně na 30 minut odležet do ledničky.
- Po vyndání z ledničky těsto rozválejte.
- Pomocí vykrajovátek vykrájejte z těsta perníčky.
- Připravte si pekáč, na který vložte pečící papír.
- Na pečící papír dejte vytvořené perníčky a můžete je potřít kokosovým olejem, či vajíčkem, díky čemuž se na povrchu perníčků vytvoří zlatavá barva.
- Pekáč s perníčky vložte do trouby a pečte 10-15 minut při 150-200 stupních Celsia.
- Hotovo přeji dobrou chuť.
Tip: Do perníčků můžete přidat, co máte rádi například rozinky, oříšky atd.
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jestli se také tyto perníčky jako ty klasické musí péct s předstihem, aby se uleželi. Děkuji
Dobrý den nechávat uležet jsem je nezkoušel.Lze je konzumovat ihned . Ale můžete to vyzkoušet a případně sem napsat zpětnou vazbu, jestli byly chutnější čerstvé, či uleželé. Děkuji.
Chci se zeptat,je možné místo žitné mouky použít např. špaldovou?
Špaldovou mouku jsem použít nezkoušel. Osvědčenou mám žitnou. Samozřejmě to můžete vyzkoušet a následně sem napsat výsledek, pro ostatní návštěvníky.
já je nechám odležet do druhého dne, protože jsem dělala z bezlepkové mouky.
když bych nepoužila stévii, kolik medu bych měla přidat aby to bylo dostatečně sladké? děkuji
Dobrý den to se těžko odhaduje, každý sladí jinak. Doporučuji vyzkoušet malou várku s určitým množstvím medu a podle toho se pak odpíchnout.
Dnes zkouším váš recept, akorát ta stevie je v receptu asi v tekuté formě, ze ?
Použila jsem sypkou a směs na těsto byla hodně sucha, kdyby se to někomu stalo taky, tak já dala o jedno vajíčko navíc a hned z toho bylo použitelný těsto ✌️