Ovesné vločky jsou taková „super potravina“, která se hodí do diety i objemu. Protože obsahují minimum tuků, dále jsou kvalitním zdrojem plnohodnotných sacharidů, které naše tělo potřebuje. Obsahují řadu vitamínů a velké množství vlákniny.  Ovesné vločky se skvěle hodí, jako po-tréninkové jídlo, kdy tělu dodáte potřebné sacharidy. Co se týče zpracování, tak jsou univerzální surovinou, protože se dají vařit, smažit, péci a dokonce i pít.

Existují různé verze ovesných vloček a jejich zpracování, proto si v tomto článku povíme, jaké ovesné vločky se hodí pro vaše potřeby.

Jaké ovesné vločky na kaši?

Na ovesnou kaši jsou nejlepší drcené/sekané ovesné vločky, protože se dají snáze jíst, nežli celé vločky. Můžete je zakoupit v každém supermarketu, například Emco ovesné vločky jemné, nebo s vkláninou. Levnější alternativou Emco vloček jsou ovesné vločky z Lidlu, které chutnají stejně, ale stojí cca 16Kč 500g balení.

Tip: Recept na jednoduchou ovesnou kaši: V hrnci ohřejte 250ml mléka s trochou skořice a 15g proteinu. Až mléko začne bublat přilijte ho do misky s vločkami.

Jaké ovesné vločky na pečení?

Ovesné vločky vhodné na pečení záleží na druhu vašeho receptu. Na ovesné sušenky, či placky se hodí drcené ovesné vločky, nebo celé.

Na dorty, koláče atd. se hodí nejlépe instantní extrudovaná ovesná mouka, kterou můžete zakoupit přes internet a stojí 1Kg nějakých 70kč. Případně lze použít drcené vločky, ale mouka je mnohem lepší pro výsledný produkt vzhledově, i chuťově.

Jaké ovesné vločky na smažení?

Na smažení se nejvíce hodí drcené vločky, protože lépe drží hmotu u sebe, nežli celé vločky.  Skvěle se hodí drcené na ovesné palačinky, lívance, placky atd.