- 100g uzeného šmakouna
- 100g brambor
- Pár růžiček brokolice
- 1 vajíčko
- Česnek
- Majoránka
Bramboráky zná jistě každý minimálně v celé střední Evropě, patří k tradičnímu pokrmu po několik staletí. Dříve se pekly na plotně kachlových kamen dnes se zpravidla smaží v pánvi s olejem na sporáku. Kvůli smažení na oleji a obsahu bílé mouky se rozhodně nehodí do diety klasické bramboráky. Pokud si ovšem vytvoříte bramboráky, podle dnešního receptu, tak si je můžete dopřávat bez výčitek i v dietě. Dnešní dietní bramboráky obsahují samozřejmě především brambory, dále uzeného Šmakouna a brokolici. Tento recept se skvěle hodí k dietnímu obědu.
Tip: Pokud nemáte uzeného Šmakouna můžete místo něj přidat kuřecí prsa, které si předem usmažíte, nežli je dáte do bramboráků.
Postup na dietní bramboráky:
- Vezměte brambory a oškrabte je, abyste měli očištěných 100g brambor.
- Následně si připravte struhadlo a brambory nastrouhejte nahrubo do misky.
- K bramborám přistrouhejte také nahrubo půlku uzeného Šmakouna.
- Druhou půlku Šmakouna nastrouhejte na jemno, též do misky.
- Přidejte jedno vajíčko a prolisujte česnek do misky. Množství česneku závisí na tom, jak moc ho máte rádi.
- Vezměte 5 růžiček brokolice, opláchněte je pod tekoucí vodou z kohoutku a rozdrobte do misky.
- Na závěr přidejte, pro dochucení majoránku a vše důkladně smíchejte.
- Připravte si pekáč, který vystelte pečícím papírem.
- Na pečící papír vytvořte ze smíchané hmoty v misce bramboráky.
- Pekáč vložte do trouby a pečte po dobu 15 minut při 170 stupních Celsia.
- Hotovo přeji dobrou chuť.
Autorem receptu je Eva Turkova – fitness athlete & coach navštivte její FB FanPage stránky ZDE.